PROJECTES
Destaquem alguns projectes que hem dut a terme en els darrers anys amb la col·laboració d’entitats públiques i privades, per així mostrar-vos una petita part de la feina que fem. Gràcies pel vostre suport i col·laboració. Si voleu saber-ne més d’ells, ens podeu escriure des del formulari de contacte de l’entitat | contacta amb HuacalONG
Campanya per la despenalització de l’avortament a El Salvador

2016 – fins a l’actualitat
Des de l’any 2016 Huacal ha organitzat diferents accions de suport a entitats i persones que treballen per la despenalització de l’avortament a El Salvador, així com ha donat suport a campanyes ja existents.
Durant el mes d’abril del 2018 hem participat en la coordinació de la visita de Teodora Vásquez a Barcelona, acompanyada per Julio Monge, representant de TNT (entitat que treballa dintre de la presó amb aquestes dones) i Bertha de León Gutiérrez, advocada defensora de DDHH i defensora de Teodora en aquests anys passats. A la mateixa s’ha entrevistat amb Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, Manel Vila, director general de cooperació de la Generalitat de Catalunya, Maria Eugènia Gay, degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona o representants d’entitats feministes i de cooperació.
Dones en el camí: de la privació a un projecte de vida
2018 – fins a l’actualitat
Aquest projecte realitzat conjuntament amb Tiempos Nuevos Teatro (TNT) es centra en desenvolupar i implementar un model d’inserció i atenció integral per tal d’acompanyar i donar poder a dones que van estar privades de llibertat i que es troben en situació d’alta vulnerabilitat a l’hora d’emprendre un procés d’inserció. Hem rebut el suport del programa de cooperació per a la justícia global de l’Ajuntament de Barcelona.

Recuperant la memòria històrica de les víctimes a El Salvador

2018 – fins a l’actualitat
En el marc d’aquest projecte hem donat suport i participat en el X Tribunal Internacional para la Aplicación de Justicia Restaurativa en El Salvador que va tenir lloc els passats 11 i 12 d’abril del 2018 a San Salvador. Aquesta acció forma part d’un projecte més integral que des de l’any 2018 duem a terme amb accions tant a El Salvador com a Catalunya com la “Setmana de memòria històrica i justícia restaurativa a Barcelona” o la “Presentació del Tribunal Internacional para la Aplicación de Justicia Restaurativa en El Salvador” al Foro de Paz de Madrid al novembre del 2018.
Xarxa de literatura salvadorenya a Barcelona i Catalunya
2018 – fins a l’actualitat
Aquest projecte impulsat des de l’any 2018 per Huacal, el Museo de la Palabra y la Imagen (El Salvador), l’Associació Socioeducativa 1punt5, el Restaurant salvadoreny El Pulgarcito i Casa El Salvador Barcelona i amb el suport del Consolat General de El Salvador a Barcelona, ha significat la creació d’una xarxa de persones i col·lectius que treballen en la promoció de la literatura i la cultura salvadorenya a Barcelona i Catalunya com a element de cohesió social, espai d’acollida, convivència i treball comunitari. S’incideix especialment en el col·lectiu de dones salvadorenyes migrades a Catalunya i la seva aportació a la comunitat i específicament a la visibilització de les dones escriptores d’El Salvador: Prudencia Ayala, Amparo Casamalhuapa, Claribel Alegria, Claudia Lars o Mercedes Ventura. Aquest projecte ha rebut el suport del programa d’acció comunitària i associacionisme de l’Ajuntament de Barcelona i de l’Àrea de Benestar Social de la Diputació de Barcelona.
A la web del projecte pots trobar més informació https://www.literaturasalvadorenya.cat/

Procuració d’alta qualitat per a joves en internament al Centre per a la Inserció Social Femení de la ciutat d’Ilopango

2018 – fins a l’actualitat
El present projecte neix l’experiència de treball conjunta de TNT i Huacal i com a resposta a les dones privades de llibertat a El Salvador que s’enfronten a una doble vulnerabilitat a causa del seu gènere i la seva condició de minoria entre la població penitenciària. En el cas de les dones menors d’edat privades de llibertat, l’edat també suposa un factor de discriminació. Les causes profundes d’aquesta vulnerabilitat es troben sovint fora dels murs de la presó i estan vinculades a cercles de violència en què creixen i es desenvolupen i per tant s’adreça a donar a trenta joves procuració jurídica d’alta qualitat que els permeti obtenir beneficis penitenciaris substitutius a la mesura d’internament. Aquest projecte rep el suport de l’ICAB (Col·legi de l’Advocacia de Barcelona).
Plataforma d’entitats salvadorenyes de Catalunya
2018 – fins a l’actualitat
Al setembre del 2017 es va constituir aquesta iniciativa i Huacal ha estat membre fundadora de la mateixa amb la voluntat de visibilitzar la gran riquesa cultural d’aquest poble que pot trencar amb estereotips negatius i afavorir la cohesió social a la comunitat, la més gran aportació que es pot fer al procés de construcció de Barcelona i dels seus barris. Actualment en formen part una desena d’entitats i rebem el suport del Consolat de El Salvador a Barcelona.

Joves d’origen llatí en risc d’exclusió social: formació i prevenció amb agents locals de desenvolupament

del 2016 al 2017
En el marc d’aquest projecte es van realitzar les jornades «Maras a Amèrica Central vs. bandes llatines a Catalunya», els dies 25, 26 i 27 de gener de 2017, a l’Espai Jove La Fontana. A partir de la intervenció de representants d’organitzacions i institucions catalanes i salvadorenques, es va reflexionar sobre aquestes dues realitats i sobre les accions i experiències que s’estan desenvolupant en els dos països en la prevenció de la violència juvenil en els entorns educatius i comunitaris.
Gira de l’obra teatral “Érase una vez un Rey”
Del 2017 al 2017
La companyia TNT va actuar a Barcelona, Lleida, Igualada i Sant Esteve Sesrovires. L’obra és un clàssic del teatre llatinoamericà, i ha estat presentada per diferents companyies en molt diversos festivals, obtenint nombrosos premis. És la història en clau d’humor de tres personatges que viuen en un abocador d’una gran ciutat, on les seves vides transcorren entre la fam, l’avorriment i la recollida de papers i llaunes. Però un dia decideixen donar una nova visió a la seva vida iniciant un joc de fantasia per evadir-se de la seva realitat. La gira també va passar per Madrid, Castella –La Manxa, País Basc, Castella – Lleó o Aragó.

Nàhuat, revista de solidaritat amb El Salvador

2019 – fins a l’actualitat
En el marc de les activitats del 8 de març del 2020, Huacal va publicar la revista «Nàhuat, revista de solidaritat amb El Salvador», hereva del butlletí informatiu que estàvem publicant des de novembre del 2018. «Nàhuat» editada tant en català com en castellà vol ser un espai d’informació, reflexió i opinió sobre la realitat de El Salvador i de la diàspora salvadorenca a Catalunya i Espanya. Cada número està dedicat a un tema central vinculat a l’actualitat de la societat salvadorenca i els projectes de cooperació i solidaritat que impulsem des de Huacal o des de les entitats amb les que col·laborem.

HuacalONG de solidaritat | carrer de Cuba 2 08030 Barcelona, Catalunya | info@huacalong.cat