Barcelona, del 26 al 30 d’abril de 2022

Les jornades “Les ferides obertes de El Salvador. Veritat, justícia i reparació” volen contribuir a superar la situació de vulneració de drets –a la veritat, a la justícia i a la reparació– que pateixen les víctimes del conflicte armat que va viure El Salvador, tot incorporant una perspectiva feminista que inclogui les violències sexuals produïdes en escenaris de conflictes armats com a crims de guerra, per impulsar tant a El Salvador com a nivell global, models de Justícia Restaurativa que donin veu a les víctimes, reconeixent el seu dret a la Veritat, la Justícia i la Reparació.

Les jornades també tenen com a objectiu construir espais de reflexió, informació i sensibilització per promoure una consciència crítica sobre aquesta vulneració de drets i les seves causes. Generant sinergies que connectin la mirada global i l’acció local per avançar en els processos de reconeixement i reparació de les víctimes dels conflictes armats que han viscut tant El Salvador com també l’Estat Espanyol, construint així processos de confluència en la defensa dels drets vulnerats.

Per tot això, el Museo de la Palabra y la Imagen (MUPI), el Instituto de Derechos Humanos de la UCA de El Salvador (IDHUCA), el Comité de ex preses y presos políticos de El Salvador (COPPES), la Red Ciudadana de Mujeres de Morazán, l’Escola Amparo Casamalhuapa de Barcelona, la Asociación Pro Memoria Histórica, Reconciliación y Cultura de Paz en El Salvador, i Huacal, ong de solidaritat amb El Salvador, ens hem unit per donar a conèixer aquesta realitat i promoure les transformacions necessàries per trencar amb les polítiques del silenci i de l’oblit.

La lluita per la Pau passa obligatòriament a El Salvador per a la defensa del dret de les víctimes a la veritat, la justícia i la reparació. Passa per no oblidar cap nom, per restituir la dignitat arrabassada, per fer justícia.

Q

documentació final jornades

Des d’aquí podràs anar accedit a tota la documentació que s’ha anat generant cada un dels dies d’aquestes jornades, la mateixa, es troba endreçada per dies i, en darrer lloc, un apartat on hi ha tota la documentació general, així com les conclusions, relatories finals i les tres conferències previes a les jornades.

DIMARTS 26 D’ABRIL

a les 18.30h Ateneu de Fabricació de Gràcia

(Carrer del Perill, 8)

Benvinguda a càrrec d’un representant de l’Ajuntament de Barcelona i d’Eduard Balsebre, president de Huacal, ong de solidaritat amb El Salvador.

  • Presentació de la xarxa “Taula per El Salvador” 
  • Inauguració de l’exposició “Tejedoras de Memòria en los campamentos de refugiados” del Museo de la Palabra y la Imagen (MUPI).

Presentació dels tallers i experiències:

  1. “Un Mapa para no olvidar, rostros y voces del conflicto” a càrrec de Carlos Cañas Dinarte, historiador i escriptor salvadorenc.
  2. “La participació de les dones en el confl icte de El Salvador” a càrrec de Carlos Henriquez Consalvi, director del Museo de la Palabra y la Imagen (MUPI).
  3. “Memorial del Parque Cuscatlan a San Salvador, exemple de reparació moral a les víctimes”  a càrrec de Carlos Henriquez Consalvi, director del Museo de la Palabra y la Imagen (MUPI) i Evelyn Romero, directora de la Red ciudadana de Mujeres de Morazán.

*L’exposició romandrà oberta fi ns el 15 de maig de 2022.

DIMECRES 27 D’ABRIL

a les 18.30h Casa Amèrica Catalunya

(Carrer de Còrsega, 299, entl.)

Obertura i presentació de les Jornades.

Benvinguda a càrrec de Marta Nin, directora de Casa Amèrica Catalunya i de Francisco Mena Sandoval president de “Somos Memoria”, Asociación Pro Memoria Historia Reconciliación y Cultura de Paz en El Salvador.

Taula 1. “Els drets de les víctimes en el procés de negociación del confl icte armat i el post-conflicte”  

  • Ponència 1: “La situació dels drets humans a El Salvador. D’on venim i cap on anem”, a càrrec del SJ. Andreu Oliva, rector de la Universidad Centroamericana José Simeón Cañas (UCA) de El Salvador. (vídeo-conferència)
  • Ponència 2: “La Massacre del Mozote i altres històries de lluita de les dones”, a càrrec de Carlos Henríquez Consalvi “Santiago”, director del Museo de la Palabra y la Imagen (MUPI) de San Salvador.
  • Modera Cynthia de Córtez, coordinadora de l’Escola Amparo Casamalhuapa de Barcelona.
  • Torn obert de paraules
DIJOUS 28 D’ABRIL

 a les 18.30h Casa Amèrica Catalunya

(Carrer de Còrsega, 299, entl.)

Taula 2. “Les veus de les víctimes. Memòria, identitat i dignitat” 

  • Ponència 1: “L’experiència de El Salvador: Tortura a El Salvador, vivim per explicar-ho”, a càrrec d’Héctor Bernabé Recinos, membre fundador del Comité de ex presas y ex presos políticos de El Salvador (COPPES) i integrant de la Red de víctimas y supervivientes del conflicto armado de El Salvador (AVISCAES).
  • Ponència 2: “Víctimes de la repressió i el terror desfermat a Morazán” a càrrec d’Evelyn Romero, membre fundadora de la Red ciudadana de mujeres de Morazán.
  • Ponència 3: “L’assassinat dels sacerdots jesuïtes i dues de les treballadores en procés d’enjudiciament”, a càrrec d’Arnau Baulenas, advocat i coordinador jurídic del Instituto de Derechos Humanos de la UCA de El Salvador (IDHUCA).
  • Modera Manel Vila, ex Director General de Cooperacio al Desenvolupament del Govern de Catalunya i promotor de la
    ong Districte 11 City to City.
  • Torn obert de paraules
DIVENDRES 29 D’ABRIL

a les 18.30h Casa Amèrica Catalunya

(Carrer de Còrsega, 299, entl.)

Taula 3. “Dones a la guerra i la postguerra. Violències i resistències”

  • Ponència 1: “Dones en situació de conflicte: reflexions en clau feminista”, a càrrec d’Irantzu Mendia Azkue, directora d’Hegoa – Institut d’Estudis sobre Desenvolupament i Cooperació Internacional (UPV/EHU).
  • Ponència 2: “Dones salvadorenques a l’agenda de la veritat, la justícia i la reparació” a càrrec de Gloria Guzmán Orellana, feminista i activista política, investigadora d’Hegoa – Institut d’Estudis sobre Desenvolupament i Cooperació Internacional (UPV/EHU).
  • Modera Fina Rubio, activista
    feminista.
  • Torn obert de paraules.

Cloenda de les Jornades.

  • Ponència de Cloenda: “L’experiència del Tribunal Internacional per a l’Aplicació de la Justícia Restaurativa a El Salvador 2009-2018 i la projecció sobre les polítiques públiques de Justícia Transicional” a càrrec de José Ramon Juániz Maya, advocat i jutge del Tribunal Internacional per a l’Aplicació de la Justícia Restaurativa a El Salvador a les seves onze edicions.
  • Relatoria de les Jornades a càrrec de Rosa Sànchez Girona, directora de la Revista Nàhuat i membre de la Xarxa de Literatura salvadorenya a Barcelona.
  • Lectura del Manifest de la xarxa “Taula per El Salvador”.
  • Cloenda de les jornades a càrrec de Fina Rubio, membre de la Junta Directiva de Huacal, ong de solidaritat amb El Salvador. 
DISSABTE 30 D’ABRIL

 a les 18.30h Ateneu de Fabricació de Gràcia

(Carrer del Perill, 8)

Sessió de Cinema “Rompiendo silencios. La experiència de Villa El Rosario” amb la participació de dos dels protagonistes del documental i dels fets de Villa El Rosario, Francisco Mena Sandoval  excapità de l’exèrcit del Salvador i excomandant de la guerrilla salvadorenca del FMLN i Evelyn Romero, directora de la Red ciudadana de mujeres de Morazán.

Modera: Jordi Oriola, periodista i director del documental. 

 

* Les sessións dels dies 27, 28 i 29 es podran seguir en directe per streaming al canal youtube de Casa Amèrica Catalunya

Enllaç directe a la sessió dia 27

Enllaç directe a la sessió dia 28

Enllaç directe a la sessió dia 29

descarregar en programa de les jornades en català

descarregar en programa de les jornades en castellà/espanyol

Proposta de constitució de la 'Mesa por la paz, los derechos humanos y la erradicación de la violencia en El Salvador'

ORGANITZA

AMB EL SUPORT DE