Seleccionar página

Article publicat al número 6 de “Nàhuat, revista de solidaritat amb El Salvador” (Barcelona, març 2020). Fotografia: ´Manifestación 8 de marzo / Mujeres Libres – TNT

A l’abril del 2014, organitzacions de dones i de drets humans de El Salvador, van presentar davant l’Assemblea Legislativa, disset sol·licituds d’indult per a dones privades injustament de llibertat i condemnades a desenes d’anys de confinament desprès de sofrir emergències obstètriques. Aquestes demandes d’indult, es van acompanyar de diverses accions mediàtiques que van tenir un ampli ressò social a nivell local i internacional, en el marc d’una campanya amb el títol “Una flor per a les 17”. (https://las17.org/)

Els diversos eixos mediàtics d’aquesta campanya van fer que els expedients administratius i les condemnes judicials es lliuressin de tecnicismes i burocràcia per posar rostre, cos, mirades i històries a disset dones reals. Totes elles amb un transfons comú d’extrema vulnerabilitat, castigades per un sistema judicial impotent per atendre i entendre aquestes situacions estructurals per les que passa gran part de la població del país. Així, la societat salvadorenca va descobrir les històries de Salvadora, Marina, Ena, Carmen, Teodora, Guadalupe, Mirian, Maritza, Cinthia, Alba, Johana, Marina, Mirna, Verónica, Evelyn, Teresa i Maria. Dones que es van convertir en símbols de resistència a la injustícia en representació de les 147 dones que es calculaven que hi havien estat acusades injustament per aquest motiu.

Gràcies a la pressió nacional i internacional algunes han assolit la llibertat sense un dictamen d’inocència continuament negat pels tribunals. Al 2015, al cap de 7 anys, Carmen Guadalupe Vásquez Aldana fou indultada. Al 2016, després de més de 4 anys, Maria Teresa Rivera. A principis del 2018 després de prop d’11 anys, Teodora Vásquez, poc més tard en acabat de 15 anys de presó, Maira Verónica Figueroa. Al març del 2019, recuperen la llibertat Alba Rodríguez i Maria del Tránsito Orellana que ja havien complert 9 anys i Cinthia Rodríguez que portava més de 11 anys a la presó. A l’agost del 2019, després de 33 mesos és absolta Evelyn Hernández. Un tràgic degoteig. Fins quant?/ Rosa Sánchez Girona /

(Visited 10 times, 1 visits today)