Tretze anys després de l’inici de l’anomenat model Barcelona, el procés de constitució en associacions culturals dels dos principals grups de joves llatins a la ciutat, Latin Kings & Queens i Ñetas, els protagonistes d’aquesta iniciativa pionera a Europa debaten els pros i contres i aborden la situació actual d’aquests grups a Catalunya.

Hi participen Erika Jaramillo, expresidenta de la Organización Cultural de Reyes y Reinas Latinos de CataluñaDavid Segarra, exportaveu de la Asociación Cultural, Musical y Deportiva ÑetasJosep Maria Lahosa, exdirector dels serveis de Prevenció de l’Ajuntament de Barcelona; Lluís Paradell, dels Mossos d’Esquadra; David Brotherton, de la City University of New York, i Carles Feixa, de la Universitat Pompeu Fabra. Modera Sílvia Barroso, subdirectora del Diari ARA.

Joves llatins a Barcelona. Espai públic i cultura urbana, encarregat per l’Ajuntament de Barcelona a un equip dirigit per Carles Feixa. Durant la jornada les dues principals organitzacions juvenils del carrer –Latin Kings & Queens i Ñetas– van sortir a la llum i van proclamar la seva voluntat d’iniciar un camí de diàleg. Durant els dos anys posteriors es van constituir associacions que encara existeixen: la Organización Cultural de Reyes y Reinas Latinos de Cataluña i la Asociación Cultural, Musical y Deportiva Ñetas.

Aquest procés, en el qual van participar membres de tots dos grups, representants de l’administració, de les ONGs, dels cossos policials i del món acadèmic, va tenir repercusions internacionals, amb efectes a Itàlia, els Estats Units i l’Equador. Tretze anys després, amb motiu de l’inici del projecte d’investigació TRANSGANG (Bandes transnacionals com a agents de la mediació: experiències de resolució de conflictes en les organitzacions juvenils del carrer al sud d’Europa, nord d’Àfrica i Amèrica), convoquem als protagonistes a una taula rodona per debatre els pros i contres de l’anomenat model Barcelona i la situació actual dels grups llatins a Catalunya.

Activitat impulsada per la Universitat Pompeu Fabra i el Consell Europeu d’Investigació amb la col·laboració de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) i Casa Amèrica Catalunya. El novembre del 2005 es va presentar al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) l’estudi

(Visited 11 times, 1 visits today)